fb-pixel;
Your Home | Design Refreshers

‘I can’t believe this came out of it’: A Provincetown guesthouse gets reinvented as a single-family

The new owners almost passed on the property because of its choppy layout, but they reconsidered and are glad they did.

Landscape designer Soren deNiord created multiple outdoor “rooms” in the backyard of this home in a dense neighborhood in Provincetown.
Landscape designer Soren deNiord created multiple outdoor “rooms” in the backyard of this home in a dense neighborhood in Provincetown.Jane Messinger

Neil Jacobs and Eric Ganz dreamed of a seaside escape with a Scandinavian sensibility. What they purchased was a historic Greek Revival built for a sea-captain-turned-merchant that had been functioning as a guesthouse since just after World War II.

As head of reconnaissance, Jacobs gave the Provincetown property a hard pass at first, in part because the house was chopped up. “It felt like every door you opened was another bathroom,” Jacobs says. Later he reconsidered, noting that it met his husband’s criteria: a water view and a yard big enough for a small pool. This time, inspiration struck. If they opened it up, Jacob says, “We could have a central atrium filled with light.”

Advertisement



Wife-and-husband architectural team Mette Aamodt and Andrew Plumb rendered the vision a reality. The duo realized that scooping out the shell, including the second floor and attic, would leave exactly what Jacobs and Ganz were looking for. “There are two gabled roof forms, one that runs east-west and another that runs north-south,” Plumb says. “That meant we could have two double-height spaces perpendicular to each other.”

Excavating the inside of a building is easier said than done. While the red brick chimney could be dismantled with little problem, eliminating a good portion of the second story would require backup. “The floor does a lot of work to stitch a house together,” Plumb explains. “You can’t just take it away and be done.” Steel ties were inserted to stabilize the roof and steel lintels went up to support the walls.

The main living space is now the central atrium the couple imagined. It soars to 22 feet at its peak and light pours in from nearly every direction. The architects matched an existing sky-high dormer window facing the street with a copycat opening on the wall across from it, which opens into the second-floor den. They also made a cutout in the wall above the stairs that peeks into the master suite. “The idea was to create these specific moments of connection between spaces,” Plumb says.

Advertisement



A contrasting color on the kitchen islands draws the eye to the kitchen 
without obstructing the outside view.
A contrasting color on the kitchen islands draws the eye to the kitchen without obstructing the outside view.Jane Messinger

The living room melds into the kitchen at the back of the house. At Ganz’s suggestion, a 12-foot bi-fold door visually connects the space to the deck, patio, and plunge pool. In the interest of keeping sightlines clear, cabinetry and appliances are pushed to the side. “A kitchen has all this stuff that screams, ‘I am a kitchen!’” Plumb says. “It’s important that a kitchen be quiet in an open space, especially here where you look through it to the outdoors.”

To imbue the dining area with its own sense of space and character, Plumb lined the ceiling with white oak tongue-and-groove boards. He also designed a slatted white oak screen as a backdrop. “Neil wondered if the ceiling would be high enough, but a contrast in scale is a good thing,” Plumb says. “It makes smaller spaces cozier and larger spaces more impressive.” The purpose of the screen, which Jacobs calls, “Andrew’s greatest moment,” is threefold. Functionally, it shields the stairway to the master suite. Visually, it adds interest. Mentally, it also soothes the mind. “Textured surfaces slow down the eye and makes things feel calm,” Plumb says.

The stairs behind the screen lead to the mezzanine, which is Ganz’s favorite spot. “If you want to find Eric, he’s always on one of those swivel chairs on the mezzanine, reading the paper on his iPad or looking at the water,” Jacobs says. Three steps up is the den, which can be shut off by pocket doors to act as an office or guest room.

Advertisement



The cathedral-ceilinged, loft-style master suite can be accessed through the den or by the stairs off the living room. A floating wall separates the bath from the bedroom, leaving it open to the sleeping space. This wasn’t always the design. “Our bedroom didn’t feel quite special enough, so we adapted the concept from hotels we’ve stayed in,” Jacobs says.

Every space is now well-edited and airy. “It took some thinking to see a new future for the house,” Plumb says. “I can’t believe this came out of it.”

RESOURCES:

Architect: Aamodt / Plumb Architects, aamodtplumb.com

Landscape designer: Soren deNiord Design Studio, sorendeniord.com

Contractor: C.H. Newton Builders Inc., chnewton.com

MORE PHOTOGRAPHS:

The entry door is painted yellow to counterbalance the dark exterior.
The entry door is painted yellow to counterbalance the dark exterior. Jane Messinger
Normann Copenhagen pendants make a statement without distracting from the silhouette of the stairs. Artist Katrine Hildebrandt created the large abstract artwork at right. The two small pieces at left are by Charlotte Lethbridge.
Normann Copenhagen pendants make a statement without distracting from the silhouette of the stairs. Artist Katrine Hildebrandt created the large abstract artwork at right. The two small pieces at left are by Charlotte Lethbridge.Jane Messinger
The architects removed an attic bedroom and bath to create a double-height master suite. The abstract artwork by Judith Trepp comes from local gallery AMP.
The architects removed an attic bedroom and bath to create a double-height master suite. The abstract artwork by Judith Trepp comes from local gallery AMP. Jane Messinger
A thin steel strip light runs across the top of the living room, throwing light to the ceiling and adding another black accent. The paintings between the windows are by Taylor O. Thomas.
A thin steel strip light runs across the top of the living room, throwing light to the ceiling and adding another black accent. The paintings between the windows are by Taylor O. Thomas.Jane Messinger
The bedroom’s painted wood slat wall hides a walk-in closet on either side of the bed. Being able to align the wall flush with the shower glass was a happy surprise.
The bedroom’s painted wood slat wall hides a walk-in closet on either side of the bed. Being able to align the wall flush with the shower glass was a happy surprise.Jane Messinger

Marni Elyse Katz is a regular contributor to the Globe Magazine. Send comments to magazine@globe.com.